Orgel

Het oorspronkelijke Amoor orgel uit 1739 werd in de nadagen van de 2e wereldoorlog vernietigd. Daarna heeft de kerk het 65 jaar zonder eigen orgel moeten doen, maar sinds 2010 is dat verleden tijd. Door een schenking kwam de kerk in het bezit van een orgel van orgelbouwer N.A.G. Lohman uit de voormalige doopsgezinde kerk in Noordbroek. Dit orgel, daterend uit 1864, is na een grondige restauratie door orgelbouwers Mense Ruiter  in april 2010 feestelijk in gebruik genomen. Orgeladviseur Peter van Dijk demonstreerde in woord en geluid de eigenschappen en mogelijkheden van het orgel; van zijn hand ook informatie over het orgel en het eindverslag van de restauratie. In De Orgelvriend (december 2010) verscheen naar aanleiding van de ingebruikname van het Lohman orgel een enthousiast artikel van organist Dirk Molenaar.Ten slotte hier ook nog een rapport uit 1998, als voorbereiding van de restauratie..  

 Het ‘nieuwe’ orgel wordt inmiddels zowel tijdens de jaarlijkse Orgeldag Noord Nederland (mei) als de nationale Orgeldag (september) bespeeld, en ook bij bijzondere gebeurtenissen: de opening van de spannende toren in mei 2011 en het herdenkingsconcert van Ede Staal in juli 2011.

 

 

 
  home    contact      nieuws     openingstijden    kerkdiensten     links


 

 


 

 

opening
"spannende toren"
_________________

In september 2011gaven organist Kees Steketee en sopraan Gera van der Hoek een prachtig concert onder het motto "Tijdloos door de eeuwen heen"